Ads Area

Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü dünyada ilk kez parmak izinden yüz tanımlayan bir sistem geliştirildi.

GÜ Rektörlüğünde proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Sağıroğlu, yaklaşık 8 yıldır üzerinde çalıştığı ve bugüne kadar 150 parmak izinden yola çıkarak, bu kişilerin yüzlerini tanımlamayı, yüzde 3-5 yanılma payı ile başardıklarını söyledi.

Projenin ilk aşamasında parmak izinden burun, göz ve kaş tanımı yapılabildiğini, daha sonra dudak ve çehrenin de tanımlandığını belirten
Sağıroğlu, insanların parmak izleriyle yüzleri arasında bağlantı bulunduğu tezini bu şekilde ortaya koyduklarını anlattı.

Prof. Dr. Sağıroğlu, "www.fingerprint2face.org" internet sitesine parmak izlerini gönderenlerin yüzlerinin tanımlanacağını da bildirdi. Bu sayede
projenin doğruluk oranı hakkında daha etkili bir sonuç elde edilebileceğini ifade eden Sağıroğlu, sistemin sadece Türkiye’de yaşayan kişiler üzerinde denendiğini, diğer ülkelerdekiler üzerinde işlerliğinin ölçülmesi için testlerin yapılması gerektiğini vurguladı.

Projeyi iki dünya konferansında sunduğunu ve katılımcıların heyecanlandıklarını belirten Sağıroğlu, "Bir çok araştırmacı ortaklık teklifinde
bulundu. Bu, Türkiye için ticari bir proje olabilir. Bunun patentini de aldık. 3 boyutlu yüz tanıma sistemini geliştirmek için çalışıyoruz. Binde bir kişinin bile yüzünü tanımlasak büyük başarı. Bu çalışma alanında ilk, bu Türkiye açısından çok önemli. Türkiye’de bazı kurumlar bizimle projemiz hakkında görüştü. Tamamlandığında talep olacağına da inanıyoruz" diye konuştu.

Sağıroğlu, daha sonra GÜ Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan’ın sistem üzerinde parmak izinden yüzünü tanımladı. Bilgisayardaki yüzün kendisine benzeyip benzemediğinin sorulması üzerine Prof. Dr. Ayhan, "Bir çok karikatüristten daha iyi çizdi. Bu, başarılı bir çalışma olacak" dedi.

-AYNI ANDA 2 FARKLI PLASTİK ÜRETECEK MAKİNE-

GÜ’de düzenlenen program kapsamında ayrıca GÜ ile Özler Plastik AŞ arasında bir protokol imzalandı. GÜ Rektörü Prof. Dr. Ayhan, protokolün Türkiye’de sanayi ile üniversite işbirliği konusunda ilklerden biri olduğunu belirtti.

Protokolün içeriğine ilişkin AA muhabirine bilgi veren GÜ Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin Salamcı, finansmanının yüzde 50’sini TÜBİTAK’ın hibe mahiyetinde desteklediği, yüzde 50’sinin ise Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı tarafından verilen krediyle karşılanan proje kapsamında, aynı anda iki farklı plastik üreten makineyi yapacaklarını söyledi. Salamcı, bu sayede hem enerji hem de mekan tasarrufu sağlanacağını vurguladı.

Özler Plastik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Özadam ise dünyada ilk olacak makine fikrini oluşturduklarını ve bunu Gazi Üniversitesi ile paylaştıklarını anlattı. Makinenin 24 ayda tamamlanacağını bildiren Özadam, "İnşallah bu projenin sonucu da başlangıcı kadar iyi olur" dedi.milliyetteknoloji

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Ads Area