Ads Area

Palm’ın “Nova” kod adıyla duyurduğu yeni işletim sistemi WebOS ve yeni modeli CES 2009’da tanıtıldı

Bombeli tasarımlı telefonun dikey yönde kayan kapağı altına QWERTY klavye ekleyerek dokunmatik ekranlı multimedya telefonlara yeni bir bakış açısı getiren Palm, geliştirdiği yeni işletim sistemi Palm WebOS ile de eskiyen platformuna oldukça radikal yenilikler getirdi.

3,1 inçlik 320x480 piksel çözünürlüklü çoklu-temas özelliğine sahip ekrana sahip olan telefonun ön yüzünün neredeyse tamamı dokunmaya duyarlı. İvme sensörüne sahip olan ürünün işlemcisi Texas Instruments tarafından sağlanan OMAP işlemcisi. 8GB’lık dahili hafıza, LED flaşa sahip 3 megapiksellik kamera, microUSB bağlantısıyla aynı zamanda harici disk olarak kullanılabilme yetenekleriyle desteklenmiş.

Kablosuz ağ bağdaştırıcısı, GPS, Bluetooth gibi kablosuz konum belirleme ve bağlantı seçenekleri sunan telefonda 3,5mm’lik kulaklık çıkışı da bulunuyor.

Telefonun en ilgi çekici özelliği ise kablosuz olarak şarj edilebilmesi. Şimdiye kadar ilk defa seri üretim bir cep telefonunda kullanılan kablosuz şarj aleti “Touchstone” opsiyonel olarak sunulacak.

Palm Pre’de kullanılan yeni işletim sistemi WebOS; kullanıcıların çevrimiçi sosyal ağlardaki hesaplarını ve çevrimiçi kimliklerini ceplerinde taşımalarına olanak tanımak için geliştirilmiş bir işletim sistemi. Yazılım klavye tuşlarına dokunulduğu andan itibaren telefonun adres defteri, kayıtlı sosyal ağ kontaktları gibi bir çok alanda arama yapmaya başlıyor. Ayrıca Google’da arama seçeneği de otomatik olarak beliriyor.

Daha önceki örneklerinin aksine, Palm Pre farklı alanlarda saklanan iletişim bilgilerini aynı noktada birleştirme zorunluluğu da getirmiyor. Kullanıcıların farklı sosyal ağlarda olan iletişim bilgileri, arkadaş listeleri, kontakt listeleri gibi veriler telefonun hesabında birleştirilmek zorunda değil. Palm’ın patronu Ed Colligan konu hakkında şu yorumu yaptı:

“Hayatlarımız çevrimiçi ortamda farklı yerlerde devam ediyor, bir çoğumuz da arkadaşlık sitelerindeki adres rehberimizin profesyonel hayattaki kontaktlarımız ile karışmasını istemiyoruz, WebOS bu dileğimizi gerçekleştirmemize de olanak tanıyor.”

3G ve GSM ağlarla uyumlu olan ürün 2009’un ilk yarısında Amerikan pazarına sürülecek ancak fiyatlandırması konusunda bir bilgi yok.ntvmsnbc

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Ads Area